Dostupni linkovi

Drobnič:Crna Gora se uskladila sa EU


Crna Gora se, posljednjih godina, uskladila sa svim odlukama Evropske unije (EU), uključujući i one koje se odnose na Ukrajinu i Brisel pozdravlja posvećenost Vlade u tom pogledu, rekao je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

EU, kako je rekao, očekuje da se Crna Gora, kao i sve druge zemlje kandidati, tokom procesa pristupanja, u potpunosti uskladi sa zajedničkim vrijednostima i principima EU, uključujući transpoziciju pravne EU tekovine.

“Tokom pregovora o pristupanju u skladu sa poglavljem 31 Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika, Crna Gora je u obavezi da postepeno uskladi sa EU zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, uključujući usklađivanje sa deklaracijama, odlukama i izjavama, kao i da podrži politiku EU o restriktivnim mjerama”, kazao je Drobnič u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina, kada je pozvana, Crna Gora se uskladila sa svim deklaracijama i odlukama EU, uključujući nedavne odluke o primjeni restriktivnih mjera u pogledu akcija koje podrivaju ili prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Kako je rekao, restriktivne mjere su na snazi i primjenjuju se širom EU i predstavljaju jak signal.

“Zemlje kandidati Crna Gora i Island, zemlja koja se nalazi u procesu stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Albanija, i zemlje EFTA-e Lihtenštajn i Norveška, članovi Evropskog ekonomskog prostora, kao i Republika Moldavija i Ukrajina su se uskladile sa nekim ili svim takvim odlukama EU”, saopštio je Drobnič.

Lider opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić optužio je crnogorsku vlast da je izmislila da je sankcije Rusiji morala da uvede zbog pritiska EU.

Lekić je istakao da je predstavnik EU rekao da nije bilo nikakvog pritiska i da Brisel i sa zemljama članicama takve stvari rješava konsenzusom.
XS
SM
MD
LG