Dostupni linkovi

Jahjaga odlučuje o datumu izbora


Kosovska predsednica Atifete Jahjaga trebalo bi danas, dan nakon raspuštanja skupštine, da donese odluku o datumu održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Ona je, tim povodom, imala konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka, preneli su prištinski mediji.

Predsednici Demokratskog saveza Kosova Isa Musatafa, Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, u razgovoru sa Jahjagom su se založili da se izbori održe 8. juna.

Za lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija prihvatljiviji datum je 15. jun, kako bi Centralna izborna komisija imala više vremena da organizuje izbore. Lider Alijanse za Novo Kosovo Bedžet Pacoli je, takodje, protiv toga da se izbori održe 8. juna.

Presednica CIK-a Valjdete Daka je kazala da će CIK učiniti sve da bude spremna da organizuje fer i poštene izbore. Kako tvrde poznavaoci političkih prilika na Kosovu, 8. jun će najverovatnije biti dan održavanja prevremenih izbora na Kosovu.

Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika. U novom sazivu parlamenta, Srbi će imati 10 garantovanih mesta, a još 10 će biti garantovano za ostale nealbanske zajednice.
XS
SM
MD
LG