Dostupni linkovi

Makedonija: SDSM i NDP nisu podigle uvjerenja o poslaničkim mandatima


Poslanici opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ i opozicione stranke albanske manjine Nacionalni demokratski preporod /NDP/ nisu danas podigli uvjerenja o poslaničkim mandatima koja je Državna izborna komisija /DIK/ Makedonije podijelila poslanicima u novom sazivu Sobranja.

Svečanu sjednicu Komisije, na kojoj je zamjenik predsjednika DIK-a Subhi Jakupi dijelio uvjerenja, bojkotovali su i predsjednik i član SDSM Nikola Rilkovski i Violeta Duma. Jakupi je rekao da da će sudbinu o odbijenim poslaničkim mandatima rješavati Sobranje.

Od predsjednika političkih formacija, koji su osvojili mandate, jedino je svečanosti prisustvovao lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Sjednici nisu prisustvovali lideri albanskih političkih stranaka Demokratska unija za integraciju i Demokraska partija Albanaca.

Glavni odbor SDSM-a prije nekoliko dana odbacio izbore kao neregularne i pozvao na održavanje novog glasanja.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, koji su održani 27. aprila, VMRO-DPMNE osvojio je 61 mandat, SDSM 34, Demokratska unija za integraciju 19, Demokratska partija Albanaca sedam i po jedno građansko udruženje GROM i NDP.
XS
SM
MD
LG