Dostupni linkovi

Devenport:EU ima razumijevanja za specifične odnose Srbije i Rusije


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da se sa zvaničnicima Srbije razgovara o krizi u Ukrajini i da u EU postoji razumijevanje za specifičnost odnosa između Srbije i Rusije.

"Jasno je da Srbija deli našu duboku zabrinutost zbog situacije koja se odvija i jasno je da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Devenport.

Na pitanje da li se bez obzira na ukrajinsku krizu pregovara o Trećem ekonomskom paketu i kakve će biti obaveze Srbije kada je riječ o "Južnom toku", Davenport je rekao za NIN da u vezi sa tim postoji zakonodavni i politički okvir i obaveze zemalja članica.

"Srbija je članica, potpisala je Sporazum o Energetskoj zajednici i u skladu sa tim bi trebalo da primeni Treći paket od početka 2015. godine. Vlada Srbije je sigurno svjesna svega što to znači", istakao je Davenport.

On je napomenuo da je nedavnim posjetama Beogradu evropskih zvaničnika Ketrin Ešton i Štefana Filea Brisel želio da pokaže da snažno podržava pravac nove Vlade i njene konkretne namjere, posebno u vezi sa evropskim ambicijama Srbije.

Devenport je istakao da je zvaničnim početkom pregovora sa EU, Srbija ušla u novu fazu, a da to ne bi bilo moguće bez napretka u dijalogu Beograda i Kosova.

Prema njegovim riječima, to ne bi bilo moguće ni bez nastavka rada Vlade u oblastima koji predstavljaju najveći prioritet za svaku potencijalnu članicu EU - osnovnih prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i borbe protiv diskriminacija.

"Poslije formiranja nove Vlade, Vlade koja ima veoma jasnu namjeru da ubrzanim tempom nastavi put ka EU, vreme je da vidimo suštinsku implementaciju u svim ovim domenima", zaključio je Davenport.
XS
SM
MD
LG