Dostupni linkovi

Srbija:Prosvetari odbijaju manje plate, štrajk 19.maja


Reprezentativni sindikati obrazovanja zatražili su od Vlade Srbije da prosveta bude izuzeta od planiranog smanjivanja plata i za 19. maj najavili štrajk upozorenja.

Na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je rekao da će štrajk upozorenja biti to što neće biti održan prvi čas u prvoj i u drugoj smjeni.Reprezentativni sindikati obrazovanja, prema njegovim riječima, traže i što hitnije donošenje zakona o platama u javnom sektoru, odnosno platnih razreda, uz učešće sindikata.

Pavlović je istakao da se računa da će u štrajku upozorenja učestvovati oko 80 odsto zaposlenih prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji koji su članovi četiri reprezentativna sindikata, ali da očekuje da će im se pridružiti i članovi manjih sindikata.

"Situacija je jako loša. Ono što vlada planira za zaposlene u obrazovanju je jako loše", ocenio je Pavlović i istakao da će se sindikati obrazovanja boriti svom snagom da budu izuzeti od najavljenog smanjivanja plata u javnom sektoru od 10 odsto.

Dogovor o zajedničkom štrajku upozorenja danas su postigli Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
XS
SM
MD
LG