Dostupni linkovi

Peres: Netanijahu blokirao sporazum 2011.


Predsjednik Izraela Šimon Peres izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu 2011. godine blokirao mirovni sporazum.

Peres je rekao da su on i Abas finalizovali nacrt sporazuma na seriji tajnih sastanaka u susjednom Jordanu, ali je nacrt odbila Netanijahuova desničarska vlada."Prošli smo sve tačke i sporazum je bio spreman," rekao je Peres u intervjuu televizijskom Kanalu dva sinoć povodom Dana nezavisnosti Izraela.

"Netanijahu mi je rekao da sačekam nekoliko dana jer je mislio da Toni Bler može da dobije bolju ponudu," rekao je Peres, aludirijući na bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, izaslanika bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika, koju čine EU, Rusija, UN i SAD.

"Ti dani su prošli i bolje ponude nije bilo," dodao je Peres.

Ovo nije prvi put da su obelodanjeni tajni pregovori Peresa i Abasa. U avgustu 2011. Abas je rekao na sastanku svoje partije Fatah da je vodio četiri runde razgovora s izraelskim predsjednikom, arhitektom mirovnog sporazuma Oslo iz 1993. godine sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, na osnovu koga je osnovana Palestinska uprava, podsehca AFP.

"Nakon prva četiri satanka peti je planiran u Amnu ali Šimon Peres se izvinio i rekao mi: Žao mi je ali vlada ne prihvata ono što smo pregovarali i ne postji ništa više što ja mogu da uradim", rekao je Abas.

Funkcija predsjednika Izraela je inače uglavnom ceremonijalna i izvršnu vlast ima premijer. Devedesetogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir će se penzionsati u junu nakon političke karijere koja traje sedam decenija.

On je dao ovu izjavu nakon što su krajem aprila propali devetomjesečni pregovori o miru kojima su posredovale SAD.

Naveo je da je Abas bio voljan da prizna Izrael kao jevrejsku državu u zamjenu za osnivanje palestinske, što je bio inče ključni Netanijhauov zahtev u upravo propalim pregovorima. Rekao je takodje da je Netanijahu znao za sastanke i da se saglasio s njima Peres je poznavao Abasa 30 godina i zvao ga čovekom od karaktera, borcem protiv terorizma, isticao da je hrabar i da govori o miru.
XS
SM
MD
LG