Dostupni linkovi

U Španiji zaplijenjeno 2,5 tone kokaina


Španska Civilna straža je saopćila u srijedu da je otkrila 2,5 tone kokaina sakrivenog u kontjneru napunjenom ananasom iz Kosta Rike. Ova velika zapljena u Španiji je među "najvećim otkrivenim u lukama Evropske unije".

Operacija je dovela do zapljene 2.515 kilograma opijata koji su stigli u luku Algesiras - na jugu Španije "u kontejneru punom ananasa iz Kosta Rike", navodi se u saopćenju.

Dvije i po tone "kokaina su bile podijeljene u 2.296 paketa koji su bili sakriveni među voćem".

Civilna straža je od kraja 2012, godine pratila nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su povezane s trgovinom droge", koje su osnovale preduzeće za uvoz voća iz "raznih zemalja Latinske Amerike s destinacijim u Španiji" precizirala je ona.

U toku istrage, Civilna straža je pregledala "brojne kontejnere, ali nijedan nije sadržavao drogu".

Krajem aprila, njeni agenti su obavješteni o dolasku "tri kontejnera napunjena ananasom"u luku Algesiras, od kojih bi jedan "mogao kriti veliku količinu kokaina".

Ova zapljena je jedna od najvećih otkrivenih u lukama Evropske unije - ustvrdila je Civilna straža.

Šest osoba je uhapšeno u južnom predgrađu Madrida, gdje je postavljeno skladište preduzeća za uvoz voća, koje se koristilo kao mjesto skladištenja i distribucije".

Geografska blizina Španije s Marokom, velikim proizvođačem hašiša, kao i njihovi bliski odnosi s bivšim kolonijama u Latinskoj Americi, području proizvodnje kokaina, napravili su ulazna vrata droge u Evropu.

U februaru 2013. godine, španska policija je otkrila na istoku zemlje više od četiri tone kokaina iz Kolumbije, sakrivene u lageru kože, što je jedna od najvećih količina ove droge otkrivene u Španiji.
XS
SM
MD
LG