Dostupni linkovi

Nigerijska vlast ponudila nagradu za lociranje otetih djevojaka


Nigerijska policija u srijedu je ponudila nagradu od 300.000 dolara svakome ko bi mogao pomoći u lociranju i spasavanju više od 270 otetih školskih djevojaka.

Njih su prije više od tri sedmice oteli naoružani islamski militanti iz Boko Harama iz njihove škole u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno.

Još osam djevojaka oteto je u nedjelju iz sela u blizini utočišta militanata u obližnjoj šumi.

Tim američkih eksperata došao je u Nigeriju kako bi pomogao u potrazi.

Grupa Boko Haram u ovoj je sedmici priznala da su njeni borci oteli djevojke usred noći iz njihove škole u mjestu Čibok 14. aprila.

Grupa čije ime znači "Zapadno obrazovanje je grijeh" na lokalnom hausa jeziku, izvela je niz napada u sjevernoj Nigeriji u posljednjim godinama, a procjenjuje se da je samo u ovoj godini oko 1.500 ljudi ubijeno u nasilju i akciji snaga sigurnosti koja je uslijedila za njim.

U policijskom saopštenju navodi se da će nagrada od 50 miliona naira biti ponuđena svakome ko "da pouzdanu informaciju koja bi dovela do lociranja i spašavanja učenica".

U saopštenju je navedeno šest telefoinskih brojeva i poziva se javnost da bude "dio rješenja trenutnog sigurnosnog izazova".

Visoka policijska komanda takođe uvjerava sve građane da će svaka informacija koju pruže biti tretirana kao anonimni poziv s najvišim stepenom povjerljivosti - navodi se u saopštenju, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG