Dostupni linkovi

Raspuštena Skupština Kosova


Skupština Kosova izglasala je rapuštanje te institucije čime su se stvorili uslovo za rapisivanje prijevremnih parlamentarnih izbora.

Sada predstoje konsultacije Atifete Jahjaga sa predsjednicima stranka oko određivanja datuma.Pretpostvlja se da će to biti 8 ili 15.juna u

90 poslanika kosovkog parlamenta podržalo je odluku o raspuštanju Skupštine. Za raspustanje je bilo potrebno 80 glasova poslanika.

Inacce, do ove situacije je doslo a nakon neuspjeha da Skupštine da formira Oružane snage Kosova, a za šta su poslanici trebali da glasaju u utorak.

Ustavne amandmane za formiranje oružanih snaga zahtijeva i dvotrećinsku većinu manjinskih poslanika. Srbi su međutim bojkotovali glasanje zato što se nije razmotrio zahtjev o produžetku rezervisanih mjesta za još dva mandata.

Premijer Hashim Thaci prethdno je izjavio da izbora neće biti bez formiranja oružanih snaga, ali u utorak je rekao da skupština koja nije sposobna da formira vojsku, ne smije da nastavi sa radom i da će o OSK odlučiti novi saziv parlamenta.
XS
SM
MD
LG