Dostupni linkovi

Jahajaga ponovo sa liderima stranka o raspuštanju Skupštine


Kosovski lideri, Hashim Thaci, Isa Mustafa i Behgjet Pacolli, sastali su se sa predsjednicom Kosova, Atifetom Jahjaga, o zahtevu za raspuštanje Skupštine Kosova i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, javlja dopisnik RSE iz Prištine.

Oni su predsjednicu obavijestili o preduzetim koracima u cilju rešavanja političkog grča u Skupštini, i o potrebi za održavanjem prevremenih parlamentarnih izbora u optimalnom roku.

Jahjaga je rekla da će djelovati odmah pošto Skupština donese odluku o raspuštanju, te će potom u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, pozvati sve političke partije na konsultacije oko određivanja datuma izbora.

Očekuje se da će se Skupština Kosova danas na vanrednoj sednici raspustiti, što će odvesti zemlju u vanredne parlamentarne izbore.

Sve ovo je uslijedilo nakon postignutog sporazuma lidera Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, uz podršku i Alijanse za budućnost Kosova.

Na osnovu Ustava i zakona na snazi, Skupština se može raspustiti sa 80 od 120 glasova poslanika.

Ukoliko ne bude 80 glasova, drugi korak je da se pokrene prijedlog za izlasavanje nepovjerenje vladi, ili da premijer podnese ostavku i da sam raspusti vladu.
XS
SM
MD
LG