Dostupni linkovi

Obama šokiran otmicom u Nigeriji


Predsednik SAD Barak Obama nazvao je otmicu gotovo 300 devojčica u Nigeriji, koju su izvršili pripadnicigrupe Boko Haram, "potresnom i nedopustivom".

Obama je u intervjuu američkoj televiziji NBC potvrdio da je nigerijski predsednik Gudlak DŽonatan prihvatio američku ponudu za slanje tima vojnih i policijskih stručnjaka koji bi pomogli u pronalaženju otetih devojčica, prenela je agencija AFP.

Pronalaženje devojčica je prioritet, dok je tek nešto malo manje važno delovanje protiv Boko Harama na drugom mestu, istakao je predsednik SAD.

"Kratkoročno je naš cilj da pomognemo međunarodnoj zajednici i nigerijskoj vladi da kao jedan tim uradimo sve što je u našoj moći da pronađemo i vratimo kući ove mlade dame. Ali, takođe ćemo morati da se pozabavimo širim problemom organizacija poput Boko Haram, koje mogu da izazovu pravi haos u svakodnevnom životu ljudi", upozorio je Obama.

On je istakao da otmica izvršena 15. aprila, koja je izazvala osudu čitavog sveta, kao i zahteve da nigerijske vlasti učine više na pronalaženju devojčica pre nego što im bude učinjeno neko zlo, predstavlja "užasnu situaciju".

Portparol Bele kuće DŽej Karni je ranije izjavio da će među stručnjacima koji će biti poslati u Nigeriji biti pripadnici američke vojske i policije sa znanjem i iskustvom u obaveštajnim delatnostima, istragama, pregovorima sa otmičarima i pomoći žrtvama.

Više od 300 učenica je 14. aprila kidnapovano iz škole u Čiboku, u državi Borno, od kojih 276 još uvek nije pušteno, a njih 53 su uspele da pobegnu. Odgovornost za tu otmicu je preuzela organizacija Boko Haram.

Prema nepotvrđenim izveštajima lokalnih lidera u Čiboku, devojčice su odvedene preko nigerijske granice sa Čadom i Kamerunom i prodate kao neveste za manje od 12 dolara.
XS
SM
MD
LG