Dostupni linkovi

Urednici Le Monda podnijeli ostavku


Grupa urednika francuskog dnevnika Le Mond podnjela je danas ostavku nakon višemjesečnih nesuglasica sa upravom lista oko reorganizcije redakcije.

"Nedostatak povjerenja i komunikacije sa upravom redakcije sprečava nas da ispunimo našu uredničku ulogu", napisalo je sedam glavnih urednika ili pomoćnika glavnih urednika u internoj poruci upućenoj direktorki Le Monda Natali Nugajred, i predsedniku lista Luju Drajfusu, u koju je France press imao uvid.

Oni su napisali da već više mjeseci upućuju brojne poruke upozorenja kako bi ukazali na ozbiljne poremećaje u funkcionisanju lista.

Rekli su da ne žele da oslabe redakciju zbog svog postupka i da su stoga spremni da se bave tekućim poslovima do imenovanja novog uredničkog tima.

"Pokušali smo da ponudimo rješenja, bez uspjeha. Danas konstatujemo da više nismo u stanju da obavljamo poslove koji su nam povjereni, i zato podnosimo ostavku na svoja mjesta", napisali su.

Natali Nugajred je direktorka Le Monda od marta 2013.

Prema poruci upućenoj njenim saradnicima u februaru, ona je predvidjela da oko pedeset mesta u redakciji preusmjeri ka drugim servisima, veliki dio ka internet servisu. Sindikati su izrazili bojazan da se radi o prikrivenom socijalnom planu, navodi agencija France press.
XS
SM
MD
LG