Dostupni linkovi

Merkel kritikuje planove o vojnoj paradi na Krimu


Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je ruske planove o održavanju vojne parade na Krimu 9. maja povodom obilježavanja sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, navodeći kao razlog pojačane tenzije u Ukrajini.

Merkelova je dodala da je 9. maj značajan datum u Rusiji kada se obilježava pobjeda u Drugom svjetskom ratu i poraz Hitlerove Njemačke, ali da sada, u vrijeme sukoba u Ukrajini, održavanje parade nije primjereno.

"Sramota je da se na taj dan održi parada u zoni konflikta", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadesom.

Merkelova je istakla da njena vlada čini sve da se nađe diplomatsko rješenje za krizu u Ukrajini, ističući da je EU spremna da preduzme dodatne korake protiv Rusije u vezi sa Ukrajinom, ali da uvođenje dodatnih sankcija nije svrha sama po sebi.

U Rusiji se spekuliše da bi predsjednik Vladimir Putin mogao da dođe na Krim 9. maja povodom obilježavanja pobjede u Drugom svjetskom ratu, nakon vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi.
XS
SM
MD
LG