Dostupni linkovi

File: Kosovo zabilježilo napredak


Visoki komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je danas da je Kosovo zabilježilo napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Poslije susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, File je na konferenciji za novinare izjavio da je sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, Tačijem i liderima opozicionih partija razgovarao o narednim koracima u procesu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Uopšte uzevši, napredak je vidljiv. Naravno da je dug put da se to ostvari, ali nijeste usamljeni, ovaj put ćemo proći zajedno", rekao je File.

On je zahvalio vlastima na odluci da se produži mandat Euleksa i osnivanje Specijalnog suda.

"To je veoma značajno za naše odnose i za Kosovo jer se svijetu pokazuje da Kosovo ima smjelosti i nema šta da krije", rekao je File.

Prema njegovim riječima, od Kosova se očekuje brži napredak u oblasti vladavine zakona, ekonomskim pitanjima i razvoju, održavanje demokratskih i slobodnih parlamentarnih izbora i nastavak razgovora sa Beogradom, gdje se zahtjeva usredsređivanje na sprovođenje do sada postignutih sporazuma.

"U okviru naših pregovora sa Srbijom mi smo posvetili mnogo pažnje stalnoj normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda. Dvojica premijera u okviru političkog dijaloga su jasno stavili do znanja da neće ometati jedan drugog na putu ka EU", rekao je File, odgovarajući na pitanje da li je priznanje Kosova uslov za učlanjenje Srbije u EU.

Premijer Kosova Hašim Tači je izrazio zadovoljstvo okončanjem pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Nije bilo lako da u okviru ambicioznih rokova to ostvarimo, ali je uz podršku iz Brisela i Filea postignut uspjeh. Taj uspjeh otvara put za učlanjenje Kosova u EU", rekao je Tači i dodao da je Kosovo ispunilo sve uslove i izrazio nadu da će se omogućiti slobodno kretanje građana Kosova po Evropi.

Tači je najavio sastanak političkih lidera kod predsjednice Jahjage kako bi se razgovaralo o osnivanju Oružanih snaga Kosova i zakazivanju parlamentarnih izbora.
XS
SM
MD
LG