Dostupni linkovi

EK poboljšala prognoze za Crnu Goru


Evropska komisija povisila je, u proljećnim prognozama, procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 2,9 odsto, sa 2,7 odsto koliko je predviđala u februaru.

EK je u novim ekonomskim prognozama povećala procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore i u narednoj godini sa tri odsto na 3,6 odsto.

Iz EK sunaveli da bi stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo da iznosi 19,1 odsto, a u narednoj 18,2 odsto.

Prema projekcijama, deficit budžeta bi ove godine trebalo da iznosi 0,6 odsto BDP-a, a javni dug 58,5 odsto BDP-a.

Za narednu godinu EK predviđa suficit budžeta od jedan odsto, dok je javni dug projektovan na 59,4 odsto BDP-a.

Iz EU su u dijelu izvještaja posvećenom Crnoj Gori, procijenili da će oporavak crnogorske ekonomije uglavnom biti generisan zahvaljujući početku nekoliko velikih investicija koje će u narednim godinama pokrenuti aktivnosti u sektoru građevinarstva, zapošljavanja i uvoza.

Prema podacima EK, crnogorski BDP u prošloj godini porastao je 3,5 odsto, najviše zahvaljujući aktivnostima energetskog sektora u posljednjem kvartalu, u mjeri većoj nego što se očekivalo.

Iz EK su pohvalili konsolidaciju javnih finansija u prošloj godini i usporavanje rasta javnog duga, zahvaljujući padu budžetskog deficita. Javni dug je, kako su naveli, i dalje na visokih 58 odsto BDP-a.

“Tenzije u Ukrajini mogle bi negativno uticati na investicije u nekretnine u Crnoj Gori, gdje su Rusi ključni igrači, a ovoga ljeta bi se mogao smanjiti broj turista iz Rusije i Ukrajine”, navodi se u izvještaju EK.

Osim rasta BDP-a, u EK očekuju da će narednih godina rasti i zaposlenost, izvoz i uvoz, a samim tim i inflacija za koju predviđaju da će u ovoj godini iznositi 1,8 odsto, a u narednoj godini 2,7 odsto.

Osnovni scenario predviđa dalji rast ekonomskih aktivnosti, baziran na novom ciklusu stranih investicija.

EK očekuje da će naredne godine biti završena obnova nikšićke Željezare i početak rada novog bloka Termoelektrane Pljevlja.

„Situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) ostaje neizvjesna i njegova prizvodnja će, čak i u slučaju njegove uspješne prodaje, ostati smanjena i ograničena zbog visokih troškova proizvodnje“, ocjenjuje se u izvještaju EK.
XS
SM
MD
LG