Dostupni linkovi

Više od 1200 kandidata na izborima u Indiji krivično optuženo


Više od 1.200 kandidata za parlamentarne izbore u Indiji, čija će finalna faza biti održana 12. maja, suočava se sa krivičnim optužbama, uključujući silovanje, otmicu, iznudu i ubistvo, prema evidenciji Udruženja za
demokratske reforme.

"Kriminalizacija politike je loš trend. Ranije su političari koristili kriminalce. Sada su sami kriminalci ušli u politiku", smatra 21-godišnji Rituraj Šarma, koji je prvi put glasao na ovim izborima.

U najvećem dijelu Indije nasilje i politika idu ruku pod ruku.Političke partije koriste lokalne siledžije da zastrašuju političke rivale.

Sve to koči Indiju, zemlju od 1,2 milijarde ljudi, jer ima političku klasu koja nije spremna i nema volje da iskoreni kriminal i omogući brži napredak, ocenjuje agencija AP.

Indijski zakon zabranjuje nekome da se kandiduje za neku političku funkciju samo ukoliko je sudski osuđen, a to može da traje godinama, pa čak i decenijama, zbog previše slučajeva u sudovima.

Strahujući od mogućeg nasilja zbog prošlosti kandidata, državna izborna komisija proglasila je 10 od 15 izbornih jedinica, "crvenim zonama", u kojima sprovodi vanredne mjere kako bi osigurala da glasanje
prođe u miru, rekao je glavni izborni zvaničnik u najmnogoljudnijoj indijskoj državi Utar Pradeš, u kojoj će sjutra biti održana jedna faza glasanja.

"Angažovali smo dodatne bezbjednosne snage zbog kandidata koji imaju kriminalni dosije. Bande povezane sa tim političarima su dobro poznate policiji koja će ih držati na oku", rekao je taj zvaničnik.

Svo registrovano oružje u toj izbornoj jedinici je zaplenjeno, a preventivno su uhapšeni sitniji kriminalci.

Širom Indije je već raspoređeno stotine hiljada vojnika i policajaca, da bi obezbjeđivali ogromne izbore na kojima pravo glasa ima 814 miliona birača.

Glasanje se odvija u fazama, a konačna će biti održana sljedećeg ponedjljka, dok se prvi rezultati mogu očekivati 16. maja.
XS
SM
MD
LG