Dostupni linkovi

Geriju Adamsu prijete smrću


Lider republikanske partije Šin Fejn Geri Adams, koji je proveo četiri dana u pritvoru zbog sumnje da je umiješan u ubistvo počinjeno prije više od četiri decenije, dobio je ozbiljne prijetnje smrću, saopštila je u ponedjeljak uveče njegova stranka.

Adams (65) je pritvoren prošle nedjelje kako bi bio ispitan o optužbama da je 1972. godine bio komandant ilegalne Irske republikanske armije (IRA) i da je u Belfastu naredio ubistvo Džin Mekkonvil, majke desetoro djece, za koju je IRA vjerovala da je britanski špijun.

Poslije njegovog oslobađanja u nedjelju uveče, policija Severne Irske posjetila je njegov dom i rekla njegovoj supruzi Kolet da je Adams dobio ozbijne prijetnje smrću.

"Mogu da potvrdim da je policija dolazila u dom Gerija Adams i Bobija Storija (drugog člana Šin Fejna) da ih upozori da su dobili prijetnje smrću", rekao je portparol stranke Rejmond Makartni.

Šin Fejn, koja je bila nekada političko krilo IRA, trenutno je druga po snazi partija u sjevernoirskom parlamentu, a hapšenje Adamsa uoči parlamentarnih izbora kako u Sjevernoj Irskoj tako i u Republici Irskoj, izazvalo je gnijev njenih pristalica.
XS
SM
MD
LG