Dostupni linkovi

Istok Ukrajine: I dalje napeto


Situacija u ukrajinskom gradu Odesi i danas napeta. Slično i u Slavjansku gde se proruski orijentisani demonstranti spremaju za mogući napad ukrajinskih snaga.

U Odesi su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupilo nekoliko hiljada pristalica ukrajinskih vlasti, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor". Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pevali himnu.

U Slavjansku očekuju "udar" ukrajinske vojske, a za taj napad demonstranti se pripremaju spremanjem molotovljevih koktela, što se može videti po poruci BBC-ja postavljenoj na Tviter. Kako javlja izveštač BBC-ja iz tog grada, stanovnici tog grada koji se smatra jakim proruskim uporištem strahuju da će grad pod naletom vojske biti uništen.

BBC podseća da se ukrajinska vojska juče približila Slavjansku i da je pitanje trenutka kada će napad početi.

Za to vreme diplomatski napori da se reši ukrajinska kriza se nastavljaju. Nemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je, posle razgovora s predsedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.
XS
SM
MD
LG