Dostupni linkovi

Panama: Konzervativni kandidat Varela pobijedio na izborima


Konzervativni kandidat Juan Carlos Varela pobijedio je na predsjedničkim izborima u Panami gdje će na predsjedničkoj dužnosti zamijeniti konzervativnog milijardera Ricarda Martinellija, u zemlji u kojoj plodove snažna gospodarskog rasta povezana s kanalom uživa ponajviše domaća elita.

Izbore je dobio u prvom krugu osvojivši 39 posto glasova. Ankete su predviđale Vareli tek treće mjesto, iza kandidata desnice, bivšeg ministra stanogradnje Josea Dominga Ariasa kojega je podupro Ricardo Martinelli i oporbenog socijaldemokratskog kandidata, bivšeg gradonačelnika Paname Juana Carlosa Navarra.

Varela (50), uspješan proizvođač ruma i praktični katolik bio je potpredsjednik vlade koju je predvodio Martinelli. Odrekao se predsjedničkih ambicija 2009. i pridružio se taboru Martinellija koji ga je nakon pobjede imenovao ministrom vanjskih poslova. Dvije godine poslije smijenio ga je zbog nesuglasica pa se ova Varelina pobjeda u nedjelju može shvatiti kao njegov revanš.

Varela je u svojoj prvoj poruci nakon proglašenja pobjede pozvao sve političke snage u zemlji da mu se pridruže i sastave "vladu nacionalnog jedinstva".
XS
SM
MD
LG