Dostupni linkovi

Sorensen:Za EU sloboda medija ne može biti predmet pregovora


Govoreći o Svjetskom danu slobode medija koji se obilježava 3. maja, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen je istakao da se tog dana podsjećamo na važnost nezavisnih i profesionalnih medija.

On smatra da su sloboda izražavanja i sloboda medija temeljni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Ako nema slobodnih medija koji rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumijemo i razmatramo naše mjesto u svijetu i u zajednici" kazao je on.

Sorensen naglašava da se danas takođe prisjećamo onih novinara koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost u interesu građana.

"Poštujemo važan posao novinara na terenu, posebno u područjima zahvaćenih sukobima. Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija su ključni prioriteti za Evropsku uniju (EU) i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni su aspekt procesa integracije u EU zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH" ocijenio je evropski zvaničnik.

Sorensen podvlači da stoga za EU slobodni i profesionalni mediji ne mogu biti predmetom pregovora.

Kako bi promovirala slobodne medije koji rade u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima, Evropska komisija je nedavno predstavila i promovira Smjernice za podršku medijskih sloboda i integritet medija u zemljama u procesu proširenja EU.
XS
SM
MD
LG