Dostupni linkovi

Proglašeno 24 -satno primirje u Homsu


Sirijske vlasti i pobunjenici sklopili su danas 24-satno primirje u Homsu, kako bi opkoljeni pobunjenici mogli da se povuku iz svog posljednjeg uporišta u ovom centralnom sirijskom gradu, saopštili su posmatrači.

Potpuno povlačenje pobunjenika iz Homsa, žarišta ustanka protiv sirijskih vlasti, označiće značajnu simboličnu pobjedu za snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu, mjesec dana prije predsjedničkih izbora.

Sirijske snage su, uz pomoć pripadnika libanske grupe Hezbolah i šiitskih boraca, potisnuli uglavnom sunitske pobunjenike i strane džihadiste iz okoline Damaska i centralnog dijela Sirije u posljednjih godinu dana.

Stotine civila evakuisano je iz centralnog dijela Homsa početkom februara, tokom humanitarnog prekida vatre koji su nadgledale UN i Crveni polumjesec.Tada je omogućeno dopremanje hrane i lijekova u opkoljena područja.

Regionalni mediji prenijeli su da su borbe obustavljene oko podneva, kada je prekid vatre stupio na snagu. Pobunjeničkim borcima biće omogućeno da se povuku na sjever, dalje od centra grada.

Za sada nema informacija o tome da borci napuštaju grad.
XS
SM
MD
LG