Dostupni linkovi

Ešton apeluje da se smanji nasilje u Ukrajini


Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas da je od presudnog značaja da se u Ukrajini smanji nasilje i zauzimanje objekata.

"Apsolutno je od vitalnog značaja da ne bude nastavka nasilja i apsolutno je od vitalnog značaja da se smanje tenzije", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Vlaterom Štajnmajerom.

Eštonova je dodala da je važno da se nastavi funkcionisanje ukrajinske skupštine, kao "mjesta gdje svi predstavnici u Ukrajini mogu da rade zajedno".

Štajnmajer je pozvao na hitnu primjenu sporazuma iz Ženeve između Ukrajine, Rusije, SAD i EU, radi smirivanja tenzija u Ukrajini.

Pregovori koji imaju za cilj oslobodjanje posmatracca OEBS-a, zarobljenih u Slavjansku, su u veoma osetljivoj fazi, saopštio je njemaccki ministar.

On je posle razgovora u Bernu sa Didijeom Burkhalterom, ministrom vanjskih poslova Švajcarske i predsedavajućim OEBS-a, rekao da je u toku osjetljiva faza pregovora i da za sada o tome ne može da kaže visše.

Burkhalter je rekao da je na sastanku potvrđeno da je cilj OEBS-a i Njemačke "bezuslovno" oslobađanje predstavnika OEBS-a, među kojima ima i četiri njemačka državljana.
Ruski servis Radija Slobodna Evropa navodi riječi čelnika Ukrajinske nacionalne garde da je istočni dio Slavjanska skoro sasvim zaštićen od separatista, dodajući da ova jedinica nije imala gubitaka u operaciji.
XS
SM
MD
LG