Dostupni linkovi

UN: Pogubljenje u SAD ponižavajuće


Neuspjelo pogubljenje osuđenika u Oklahomi smrtonosnom injekcijom bilo je surovo i ponižavajuće, saopštila je kacelarija UN za ljudska prava.

Kancelarija UN za ljudska prava ocijenila je da je neuspjelo pogubljenje smrtonosnom injekcijom u američkoj saveznoj državi Oklahomi bilo surovo, nehumano i ponižavajuće prema međunarodnim normama o ljudskim pravima.

Portparol kancelarije Rupert Kolvil izjavio je da je neuspela egzekucija Klejtona Loketa "drugi slučaj očigledne izuzetne patnje osuđenika zbog neispravno date smrtonosne injekcije u SAD".

Prije dva dana zatvorenik Klejton Loket, kome je ubrizgana smrtonosna injekcija preminuo je 43 minuta kasnije od srčanog udara, a ne od injekcije koja mu je data u venu koja je potom pukla. Injekcija obično djeluje odmah i za deset minuta osuđenik umire.

U nemogućnosti da pronađu venu zatvoreniku, ljekari su injekciju ubrizgali u prepone ne primjetivši da je vena odmah pukla i da sadržaj injekcije nije ušao u krv već u tkivo.

Loket je bio potpuno svestan sedam minuta po davanju injekcije i potom se preznajavao i povraćao zbog čega se zaključuje da je umro u velikim mukama.

Zbog tog slučaja mnogi osuđenici na smrti u Oklahomi podneli su žalbu na presudu.

Prvi sličan slučaj je bio 16. januara kada je Denisu Mekgajeru data nova smrtnosna injekcija koja prethodno nije ispitana.

"Očigledna okrutnost tokom poslednjih pogubljena pojačava argument da vlasti širom SAD treba da uvedu moratorijum na primenu smrtne kazne i rade na ukidanju te surove i nehumane prakse", rekao je Kolvil u Ženevi.

Upravnik zatvora u Oklahoma Sitiju Robert Pejton zatražio je sinoć odlaganje pogubljenja zatvorenika i reviziju primene smrtne kazne, posle neuspešno izvedenog pogubljenja smrtonosnom injekcijom.
XS
SM
MD
LG