Dostupni linkovi

Mirni protesti građana u Mostaru


Oko stotinu građana okupilo se danas na Španjolskom trgu u Mostaru kako bi mirnim protestom obilježili 1. maj - Međunarodni praznik rada te kako bi još jedanput posjetili vlasti na loše ekonomsko i socijalno stanje u zemlji.

Uz mnogobrojne transparente, od kojih "Živio 1. maj", "Sloboda je moja nacija", okupljeni građani dijelili su hranu, piće te karanfile.

Ovdje smo danas kako bi obilježili Međunarodni praznik rada, ali i kako bi ukazali na svakodnevne probleme koji su sve veći te kako bi se izborili za bolje sutra - kazala je u izjavi za novinare građanka Mostara Sanja Catela.

"U gradu Mostaru više ne postoji radnička klasa nego samo obespravljeni i nezaposleni građani i moramo pokrenuti onu tradiciju proslave 1. maja koja je bila prije rata" - rekao je demonstrant Tarik Žuljević.

Današnjem skupu u Mostaru pridružilo se i nekoliko građana Zenice, a po riječima Ahmeda Velića, ovdje su danas kako bi podržali građane Mostara u borbi za pravdu, koja u BiH ne postoji posljednje 23 godine.

Po riječima predstavnika Plenuma građana Mostara Feđe Fajića, današnjem skupu u Mostaru nije se pridružila niti jedna sindikalna organizacija, a razlog tomu je, kako je kazao, jer su sindikati u BiH s namjerom razbijeni na stotine dijelova.

Uglavnom su vođe sindikata politički ljudi tako da je i očekivano da oni ne pozivaju radnike da izađu da traže svoja prava - kazao je Fajić.

Okupljanje građana na Španjolskom trgu trajat će do 19 sati.
XS
SM
MD
LG