Dostupni linkovi

Hrvatski državi vrh na obilježavanju obljetnice akcije Bljesak


Nizom komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, a središnja komemoracija održana je danas kod središnjeg krsta Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u prisustvu porodica poginulih hrvatskih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatskoga državnog vrha.

U akciji Bljesak su tijekom 31 sata 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile 500 kvadratnih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet auto-cestom i željeznicom od zapada ka istoku zemlje, ali i nadzor na južnim dijelovima hrvatske granice.

Vijenac su kod središnjeg krsta Spomen-parka hrvatskih vitezova položila djeca i roditelji poginulih u Bljesku, a zajednički vijenac Republike Hrvatske položili su - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni direktor policije Vlado Dominović.

Premijer Milanović naglasio je kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku. "Na ovo smo ponosni. Velika hvala svima koji su dali i najmanji doprinos, a onima koji su dali živote njima se, ustvari, ne možemo zahvaliti i njihovim porodicama", kazao je.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je "današnji dan - dan je kad se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, u obrani naše slobode, demokracije, naše države. Zahvalni smo svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život, svoje zdravlje za obranu domovine".
XS
SM
MD
LG