Dostupni linkovi

U Siriji tokom noći 14 žrtava


U sukobima između sirijskih vladinih snaga i opozicionih boraca poginulo je 14 pobunjenika tokom noći duž strateškog koridora između Damaska i libanske granice, saopšili su aktivisti u petak.

Sukobi u Zabadaniju, gradu u blizini Damaska i posljednjem pobunjeničkom uporištu u području, dio je veće borbe za kontrolu nad planinskom regijom Kalamun, koja se proteže od sirijske prijestolnice do granice s Libanom.

Snage predsjednika Bašara al-Asada uz podršku libanskih pobunjeničkih boraca, pripadnika Hezbolaha, pokrenule su ofanzivu u Kalamunu sredinom novembra i prekinuli su njihove rute za snabdijevanje iz Libana, prenio je AP.

Prema izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava, koji skuplja izvještaje opozicionih aktivista s terena, u posljednjem nasilju je poginulo 14 pobunjenika i nepoznat broj vojnika. Sirijska vlada nije objavila broj žrtava u trogodišnjem sukobu.

Druga aktivistička grupa, Lokalni koordinacioni komiteti, saopštila je da je vladina letjelica ispustila četiri bure bombe na Zabadani tokom noći.

Regija Kalamun je ključna ruta za snabdijevanje opozicionih ruralnih područja oko Damaska. Odatle, pobunjenici ispaljuju minobacačke granate na glavni grad, sjedište Asadove vlade.
XS
SM
MD
LG