Dostupni linkovi

Lukšić: Svaki kontakt u SAD, korak bliže NATO-u


Pitanje je na koji način će biti tretirana tema proširenja NATO-a na jesenjem Samitu u Velsu, kazao je, u intervjuu za Glas Amerike, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. “Za nas je važno da mi možemo da kažemo da sve ono što su bile preporuke, sprovodimo", kazao je on.

“Čak i u slučaju pozivnice, to ne znači da ćemo zatvoriti knjigu. Ne, potrebno je raditi i u narednom periodu, bar još dvije godine dok bi postali punopravna članica. Ali isto tako smo svjesni da je, ukoliko iz datih okolnosti ne bude razgovora o proširenju, jako važno da razumijemo da je ono što sprovodimo od reformi u bilo kojoj oblasti, zapravo radimo u našem najboljem interesu”, kazao je Lukšić.

Odgovarajući na pitanje o konkretnoj odršci Vašingtona, da je slanje pozivnice stvar konsenzusa svih članica, ali da su signali iz SAD ohrabrujući.

“Ja mislim da svakim kontaktom koji ostvarimo sa predstavnicima administracije SAD, bila to premijerova posjeta, posjeta ministara odbrane, vanjskih poslova ili pravde, mi smo jedan korak bliže pozivnici za članstvo u NATO-u. Potpuno je svejedno kada će to tačno biti. To je pitanje na koje Crna Gora, osim što bi nastavila posvećeno da se bavi svojim obavezama, teško mogla da odgovori”.

Lukšić je rekao da će se više znati o tome hoće li Podgorica dobiti poziv već na septembarskom samitu, tek nakon političke analize o spremnosti država aspiranata koja bi trebalo da bude okončana do kraja juna.

Kriza u Ukrajini kao ozbiljan bezbednosni izazov sigurno će uticati na odluku o tajmingu proširenja NATO-a.
XS
SM
MD
LG