Dostupni linkovi

File: Istok Evrope želi u EU


Evropski komesar Štefan File očekuje "veoma uspješan" petogodišnji mandat sljedećeg komesara Evropske komisije nadležnog za prijem novih zemalja u članstvo EU.

File je poručio i da "evropsku perspektivu" očekuju i neke zemlje istoka Evrope kojima zasad EU nije dala tu mogućnost.

Povodom desetogodišnjice prijema zemalja Istočne i Srednje Evrope u članstvo, File je time odgovorio na pitanje novinara kako tumači poruke glavnih kandidata za budućeg predsednika Evropske komisije da u idućih pet godina neće biti prijema novih zemalja, dok su evropski čelnici ocijenili dosadašnje širenje Unije kao "veliki uspjeh".

Glavni kandidati za predsednika Evropske komisije - Žan-Klod Junker i Martin Šulc, izjavili su da u idućeg petogodišnjem mandatu Komisije ne može biti novog širenja članstva EU, jer se Evropska unija mora najpre trajnije izvući iz krize, institucionalno preustrojiti i ekonomski i socijalno biti u stanju da primi nove članice.

File je naglasio da se "uspjeh ili neuspjeh svakog ili svih komesara ne može mjeriti samo brojem zemalja koje su ušle u EU tokom njihovog mandata".

Istakao je da je jedino mjerilo "to koliko je vjerodostojna politika proširenja, koliko zemalja je uključeno u ozbiljne pripreme za pregovore o članstvo... isto kao kada je riječ o tome da mnoge zemlje iz raznih razloga nisu zasad uzete u obzir kao kandidati, odnosno koliko ih jesu evropske zemlje".

"Tu naravno govorimo o zemljama istoka Evrope koje vrlo jasno poručuju Briselu, članicama EU, da osjećaju da se član 59 (temeljnog akta EU) odnosi i na njih i da one takođe žele evropsku perspektivu", naveo je File.

"U tom sklopu očekujem da sledeći mandat komesara za proširenje (EK) za ulazak novih članica bude veoma uspešan", dodao je.

Evropski komesar je rekao da vjeruje da će vođe EU juna odobriti napredovanje Albanije ka Uniji.

File, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc su u porukama povodom ulaska deset novih članica u EU 2004. naglasili da je to bio politički i ekonomski opipljiv uspeh, od kojeg su i "stare" i "nove" članice imale ekonomske koristi, a ojačana je vladavina prava, demokratija i konkurentna tržišna privreda u cijeloj Evropi.
XS
SM
MD
LG