Dostupni linkovi

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Bosiljka Markovića, rođenog 14. 10. 1965. godine u Banjoj Luci, nastanjen u Laktašima i Ostoje Markovića zv.“Čole“, rođenog 26.04.1065. godine u Kotor Varoši, gdje je i nastanjen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Kotorvaroške brigade VRS, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su se 28. 06.1992. godine, u večernjim satima, s kombijem dovezli u mjesto Orahova, nakon čega su iz jedne kuće, u prisustvu roditelja i članova porodice, odveli maloljetnu osobu ženskog pola, starosti od 14 godina, pod izgovorom da je vode na razmjenu.Nakon toga su žrtvu, uz prijetnju nožem i vatrenim oružjem, naizmjenično više puta silovali i seksualno zlostavljali oko tri sata.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, upotrebom sile i prijetnjom na život i tijelo, prisilili drugu osobu na seksualni odnos - silovali, čime su počinili kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG