Dostupni linkovi

Spomenik papi Jovanu Pavlu II postavljen ispred sarajevske Katedrale


Spomenik papi Jovanu Pavlu II postavljen je jutros ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova, a danas u 13 sati će biti svečano otkriven. Svečanosti, kojoj će prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prethodit će misa na koju se očekuje dolazak 150 svećenika koji su uglavnom biskupi iz BiH, te predstavnika Hrvatske biskupske konferencije monsinjora Želimira Puljića.

Spomenik papi visok je oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i napravljen je od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze.

Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Papa Jovan Pavle II dva puta je pohodio BiH - Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banja Luku 22. juna 2003. godine.

O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon održanog referenduma.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.
XS
SM
MD
LG