Dostupni linkovi

Lugansk: Pucnji na sedište policije


Proruski aktivisti napali su danas policijsku upravu u Lugansku, pošto su prethodno zauzeli kontrolu nad zgradom regionalne uprave, a prelazni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov osudio je "izdaju" snaga reda na istoku te zemlje.

Oko hiljadu proruskih aktivista napalo je sedište policije u tom gradu, na šta je policija odgovorila ispaljujući suzavac i šok bombe.

Demonstranti su gađali tu zgradu kamenicama, a zatim nasilno ušli u nju probivši zadnja vrata, a u tome im se, kako javlja agencija Frans pres, pridružilo tridesetak muškaraca naoružanih kalašnjikovima i raketnim bacačima, Neki od njih nosili su uniforme, dodaje se.

Proruski demonstranti su ranije danas upali i u zgradu regionalne uprave u Lugansku, jednom od najvećih gradova na istoku Ukrajine. Pripadnici policije tokom tog napada stajali su u kordonu ispred okupirane zgrade.

Turčinov je u Kijevu osudio "neaktivnost" ili "izdaju" snaga reda na istoku Ukrajine, gde su u protestima zauzete policijske stanice i zgrade javnih uprava u najmanje 10 gradova i mesta.

"Događaji na istoku pokazuju neaktivnost, nemoć, a u pojedinim slučajevima i kriminalnu izdaju snaga reda u oblastima Donjeck i Lugansk", naveo je Turčinov u saopštenju objavljenom u trenutku napada na policijsku stanicu u Lugansku.

Demonstranti koji su upali u zgradu vlasti u Lugansku, kao i drugde na istoku zemlje, traže referendum o davanju širih ovlašćena ukrajinskim regionima.
XS
SM
MD
LG