Dostupni linkovi

Stres može biti zarazan


Stres može biti zarazan, poput zijevanja, utvrdili su njemački naučnici. Oni navode da samo i posmatranje stresne situacije često uzrokuje da ljudsko tijelo oslobodi kortizol, hormon stresa i nazivaju to "empatijskim stresom".

Tim istraživača, predvođen direktorom Odjela za socijalnu neuronauku Instituta Max Planck iz Lajpciga Taniom Singer i profesorom biologije na Univerzitetu za tehnologije u Drezdenu Clemensom Kirschbaumom, izložili su 151 osobu stresnim situacijama, kao što su složene mozgalice aritmetike i intervjui za posao.

Osobe u tim situacijama posmatralo je kroz staklo ili preko video prenosa uživo drugih 211 ljudi, partnera ili stranaca različitog spola, prenosi DPA.

Ukupno gledano, 26 posto posmatrača imalo je pojačan nivo kortizola.

Četrdeset posto posmatrača reagovalo je na situacije u kojoj su se našle voljene osobe, a deset posto na situacije u kojim su bili stranci. Trideset posto imalo je povećan nivo kortizola posmatrajući stvarne situacije, a 24 posto u virtuelnom svijetu.

"Ovo znači da su čak i televizijske emisije čije me gledanje suočava sa patnjama drugim mogu prenijeti njihov stres na mene", kaže istraživač asistent Veronika Engert.

Studiju je objavio časopis Psychoneuroendocrinology.
XS
SM
MD
LG