Dostupni linkovi

Kirbi: Odšteta za 1999. nije moguća“Ako Srbija očekuje reparaciju za bombardovanje 1999. to nije nešto što ćemo uraditi, ali ćemo nastaviti da pomažemo kao i dosad”, kazao je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi u intervjuu za B92.

Kirbi je u "Kažiprstu" istakao da je Srbiji od 2000. godine pruženo mnogo podrške, a da se samo u novcu ta podrška meri milijardom dolara.

"Mislim da bi trebalo da se koncentrišete na budućnost, a ne na prošlost. Možete se baviti prošlošću, ali ako mnogo vremena potrošite na to, nećete se nikada okrenuti budućnosti. Mi smo spremni da pomognemo", kaže Kirbi.

Kirbi je naveo da je splet okolnosti doveo do bombardovanja, a da je zatim usledila podrška mnogih zemalja.

Ratni zločini na Kosovu moraju, po njegovim rečima, da budu istraženi.

"Klint Vilijamson koji je istraživao temu posle izveštaja Dika Martjia je iskusan tužilac. Razgovarao sam sa njim i složili smo se da su zločini, ko god da je žrtva, strašni i da ne smeju biti tolerisani. Podržavamo sud za ratne zločine i njegovo postojanje, jer mora da se kaže ko je šta uradio i da to prođe kroz sud i da ako ima dokaza bude presuda", rekao je Kirbi.

Kosovsko pitanje je jedno od ključnih na putu Srbije ka EU, koji podržavaju SAD. Kirbi kaže da je pitanje da li je priznanje kosovske nezavisnosti uslov pitanje za evropske zvaničnike.

"To morate da pitate EU, ali je u jesen 2012. Hilari Klinton je bila u Beogradu sa Ketrin Ešton i u tom razgovoru je tema bila normalizacija odnosa i nije bilo izjave, niti zahteva da to znači priznanje Kosova kao nezavisne države", rekao je Kirbi.
XS
SM
MD
LG