Dostupni linkovi

Japan uz SAD i EU: Sankcije Rusima


Japan je danas uveo vizna ograničenja za 23 ruska državljana, dan nakon što suSAD i Evropska unija uveli nove sankcije protiv zvanične Moskve zbog Ukrajine.

"Japan izražava veliku zabrinutost zbog toga što su nastavljene akcije Rusije usmerene ka kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući aneksiju Krima", navodi se u saopštenju japanskog ministra spoljnih poslova Fumija Kišide, preneo je Rojters.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova nije objavilo imena, funkcije ni nacionalnost 23 osobe kojima su uvedena vizna ograničenja, ali se navodi da je lista bazirana na spisku koji su objavili SAD i EU.

Nove američke sankcije ruskim zvaničnicima, objavljene sinoć, obuhvataju vizna ograničenja i zamrzavanje imovine, a na listi se našao i čelnik gasnog giganta "Rosnjefta" i prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, Igor Sečin.

Nakon što je Rusija u martu priznala nezavisnost Krima, Japan je suspendovao pregovore sa ruskim vlastima o ublažavanju viznog režima i zamrznuo početak pregovora o novom investicionom sporazumu.
XS
SM
MD
LG