Dostupni linkovi

Odluka Ohaja da poveća dozu injekcije za osuđenike na smrt


Vlasti američke savezne države Ohajo saopštile su danas da će povećati dozu smrtonosne injekcije kojom se izvršava kazna nad osuđenicima na smrt.

Ohajo je naveo da će povećati dozu kombinacije dva leka, od kojih je jedan sedativ a drugi protiv bolova, kako bi "otklonila svaku preostalu zabrinutost" posle poslednje egzekucije, kada je osuđenik pošto mu je data injekcija dahtao i teško disao dok nije umro posle skoro pola sata.

Sekretarijat za rehabilitaciju i kazneno-popravne mere naveo je takođe danas da veruje da osuđenik na smrt Denis Mekgvajer nije bio svestan i da nije osećao bol ili neprijatnost tokom pogubljenja 14. januara.

Egzekucija Mekgvajera trajala je 26 minuta, najduže od 1999, od kada je Ohajo ponovo počeo da izvršava smrtne kazne. Duga i napeta egzekucija Mekvajera, sa tada netestiranom kombinacijom hemikalija izazvala je kritike zbog, kako je navedeno, okrutne i neobične kazne.

Ohajo je odlučio da promeni propise o izvršenju smrtne kazne, 30 dana pre sledeće egzekucije, zakazane za 28. maj, kada bi trebalo da umre čovek osuđen za ubistvo jednog klivlendskog prodavca 1983. godine.

Savezne države u SAD su u problemu jer su evropske faramceutske kompanije obustavile isporuku određenih lekova za egzekucije, pošto se Evropa protivi smrtnoj kazni.

S druge strane, države ne mogu tako lako da pređu na druge hemikalije, a da se ne suoče sa tužbama advokata odbrane osuđenika.
XS
SM
MD
LG