Dostupni linkovi

Potvrđena presuda Janezu Janši


Ljubljanski viši sud je nakon godinu dana potvrdio prvostepenu presudu od dve godine zatvora predsedniku najveće opozicione stranke Slovenskih demokrata i bivšem premijeru Janezu Janši u predmetu Patria.

U tom slučaju Janša je osuđen na dve godine zatvora, a zastupnik firme Rotis Ivan Črnkovič i general Tone Krkovič na 22 meseca zatvorske kazne.

Prema mišljenju suda, Janša, Krkovič i Črnkovič krivi su za krivična dela davanja i primanja poklona, za nezakonito posredovanje u postupku izbora i kupovine oklopnih transportera finske firme Patria za Vojsku Slovenije.

Sva trojica optuženih će morati platiti po 37.000 evra u roku od tri meseca i sudske troškove.

Presuda će postati pravosnažna kada prvostepeni sud primi overeni prepis presude drugostepenog suda.

Bivši premijer Janez Janša je danas reagovao na društvenoj mreži Tviter i napisao "Vidi, vidi F571 ponovo u neposrednoj vezi sa oruđem za uništavanje političkih protivnika (Bavcon)".

On je na Tviteru objasnio povezanost događanja u politici Slovenije proteklih dana ovako: "1. Poseta Milana Kučana kod Alenke Bratušek, 2. Proces Brdo, 3.Raspad Pozitivne Slovenije, 4. Presuda Patria, 5. Prevremeni izbori".

Predsednik Slovenije Borut Pahor je reagovao sa komentarom "Slagali se sa odlukama višeg suda ili ne, potrebno ih je prihvatiti i poštovati".
XS
SM
MD
LG