Dostupni linkovi

Krstić: Solidarni porez ukidamo od 1.jula


Ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o uzetom kreditu od Ujedinjenih Arapskih Emirata, biće među prvim zakonima i dokumentima o kojima će se u maju i junu glasati u Skupštini Srbije, rekao je danas ministar finansija Lazar Krstić.

"Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju "Pink" i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto.

"Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, oporezivanjem zarada očekuje se ušteda od 20 milijardi dinara i ta mera daće svoj pravi efekat kada se precizno definišu pravični platni razredi čije se uvodjenje planira do kraja godine.

"To je sada u resoru Udovički (Kori), na taj način ćemo znati ko koliko prima i za koju vrstu posla i onda plata neće zavisiti od političkih intencija", naglasio je on.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će upravljati novoosnovanim Sekretarijatom za javnu politiku, čiji je posao koordinacija državnih organa.

"To telo sada ima vlast da taj sistem vodi kao državni službenički sistem, a ne politički. Sa druge strane, donosićemo pravila i procedure koje nas teraju da te stvari uskladjujemo", rekla je Udovički za Radio-televiziju Srbije.
XS
SM
MD
LG