Dostupni linkovi

Filipini potpisali sporazum sa SAD o odbrani


Filipini i Sjedinjene Američke Države potpisali su u ponedjeljak, nekoliko sati prije dolaska predsjednika Baracka Obame u Manilu, novi sporazum o odbrani koji omogućava veću američku vojnu prisutnost na arhipelagu, u jeku pomorskog sporenja s Kinom.

Filipinski ministar odbrane Voltaire Gazmin i američki ambasador Philip Goldberg potpisali su desetogodišnji sporazum koji se smatra uravnoteženjem strateške politike Washingtona u korist Azije.

Barack Obama je naglasio da ovaj sporazum otvara put pojačanoj vojnoj saradnji između dvije zemlje, ali nije predvidio stalno stacioniranje američkih vojnika, kao što je to bilo decenijama.

"Tješnja saradnja američkih i filipinskih snaga omogućit će zajedničku obuku i operacije i brže odgovaranje na niz situacija", naveo je američki predsjednik u pismenoj poruci objavljenoj na filipinskoj televiziji ABS-CBN.

Filipini, veliki arhipelag s oko 100 miliona stanovnika posljednja su etapa Obamine azijske turneje koja ga je odvela u Japan, Južnu Koreju i Maleziju. Jedan od glavnih ciljeva ove turneje je uvjeriti regionalne saveznike kako je Washington odlučan da bude na njihovoj strani.
XS
SM
MD
LG