Dostupni linkovi

Netanjahu: Svijet ne smije dozvoliti novi holokaust


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otvorio je u nedjelju uveče u Jerusalimu ceremoniju godišnjeg obilježavanja sjećanja na holokaust nad šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata porukom svijetu da nauči lekcije iz prošlosti i spriječi novi holokaust.

U memorijalnom centru Jad Vašem Netanjahu je uporedio nacistički genocid sa iranskim težnjama da proizvede nuklearno naoružanje, pozivima njegovih lidera na uništenje Izraela i njihovim negiranjem holokausta.

Izraelski premijer je naveo da baš kao pred Drugi svjetski rat, danas postoje neki na svijetu koji odbijaju da se suoče sa neprijatnim istinama.

"Na ovom mjestu sam mnogo puta rekao da moramo na vrijeme da identifikujemo egzistencijalnu prijetnju i da reagujemo protiv nje na vrijeme, a večeras pitam "zašto u godinama pred holokaust većina svjetskih lidera nije vidjela opasnost prije nego što je ona došla? Svi znaci su bili tu. Da li je svijet naučio lekciju iz prošlih greški? Danas se ponovo suočavamo sa jasnim činjenicama i prije stvarne opasnosti. Iran poziva na naše uništenje, on radi na nuklearnom naoružanju", poručio je Netanjahu.

Na glavnoj ceremoniji u Jad Vašemu bilo je i šest preživjelih, sa šest simboličnih baklji u čast šest miliona ubijenih. Istovremeno, na video bimu su prikazani filmski kolaži ličnih priča svakog od njih.
XS
SM
MD
LG