Dostupni linkovi

Makedonija bira parlament i predsednika


U Makedoniji se održava drugi krug predsedničkih izbora, na kojima oko million i 780 hiljada građana sa pravom glasa, odlučuje koji će od dvojice kandidata obavljati tu dužnost u narednih pet godina.

Prvi na glasačkom listicu je aktuelni predsednik Gjorge Ivanov, koga je predlozila vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, a njegov protivkandidat je Stevo Pendarovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Pobednik na ovim izborima ce biti kandidat koji osvoji većinu glasova onih koji su izašli na birališta, pod uslovom da odziv ne bude manji od 40 odsto. On će preuzeti dužnost 12 maja, kada ističe petogodišnji mandat sadašnjeg predsednika Ivanova.

Istovremeno sa drugim krugom predsedničkih, održavaju se i vanredni parlamentarni izbori. Za 123 mesta u Sobranju Makedonije podneto je 14 kandidatskih lista, i to pet koalicija i devet političkih partija. Teritorija Makedonije je podeljena na šest izbornih jedinica i u svakoj će se birati po 20 poslanika prema proporcionalnom modelu, a ostalu trojicu će izabrati makedonska dijaspora.

Glasanje je počelo u 7 sati, a birališta se zatvaraju u 19 časova. Prvi nezvanični rezultati se očekuju oko 22 časa.

Za praćenje glasanja akreditovano je preko 10 hiljada domaćih i 600 stranih posmatrača
XS
SM
MD
LG