Dostupni linkovi

Srbija: Skupština bira vladu


Skupština Srbije u nedelju, na posebnoj sednici, bira vladu, a mandatar Aleksandar Vučić podneće ekspoze i predstaviti mere i planove koje će njegov kabinet sprovesti u narednom četvorogodišnjem mandatu. Izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade je jedina tačka dnevnog reda.

Vučić će podneti detaljan ekspoze, koji je, kako je rečeno medijima, napisan na oko 70 strana i očekuje se da će njegovo predstavljanje trajati oko tri sata.

Vlada Srbije imaće 19 članova, među kojima će biti i dva ministra bez portfelja i premijer.

Prema Zakonu o vladi, vladu bira republički parlement posle konstituisanja na predlog mandatara.

Skupština odlučuje o izboru vlade u celini, a vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja poslanika.Ministarstvo finansija će voditi Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će biti i potpredsednica vlade, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pravde Nikola Selaković, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministar bez portfelja zadužen za EU biće Jadranka Joksimović, Aleksandar Vulin će voditi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok će Rasim Ljajić biti potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Što se tiče socijalista, njihov lider Ivica Dačić biće prvi potpredsednik vlade i minstar spoljnih poslova, Aleksandar Antić ministar energetike i rudarstva, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine biće Snežana Bogosavljević-Bošković, dok će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da vodi Ivan Tasovac.

Vanja Udovičić ostaće na čelu Ministarstva omladine i sporta, dok će u novoj vladi kao ministar bez portfelja biti i Velimir Ilić.Parlamentarci su u subodu usvojili Zakon o ministarstvima i Izmene Zakona o vladi, što je bio preduslov za izbor vlade.

Novi zakon o ministarstvima predlaže da nova vlada ima 16 ministarstava - dva manje nego prethodna, kao i ukidanje pet kancelarija i dve uprave
XS
SM
MD
LG