Dostupni linkovi

Bratušek pozvana na razgovor kod Pahora


Premijerka Slovenije Alenka Bratušek pozvana je da u utorak dođe na razgovor sa predsjednikom države Borutom Pahorom, pošto je na stranačkim izborima za lidera Pozitivne Slovenije u petak izgubila od gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Dolaskom osnivača i prvog predsjednika na čelo stranke u zemlji je nastupila politička kriza nakon što su svi koalicioni partneri odbili da učestvuju u vladi u kojoj će predsjednik najveće vladine stranke biti Zoran Janković.

Političari, privrednici i analitičari najavljuju pad vlade i vanredne izbore, koji bi trebalo da budu održani na jesen.

Publicistkinja Spomenka Hribar je za slovenačku novinsku agenciju nazvala pored ostalog pobjedu Jankovića "pobjedom njegovog ega na uštrb države."

Prema njenom mišljenju, novi predsjednik Pozitivne Slovenije uprkos pobjedi nema šanse da opstane u državnoj politici kao značajna figura, iako je u slovenačkoj politici "sve moguće", kao i da premijerka nema drugu opciju nego da podnese ostavku.

Predsjednik najveće opozicione stranke Slovenskih demokrata i bivši premijer Janez Janša na društvenoj mreži Tviter je zapisao da je za Sloveniju jedini izlaz promjena izbornog sistema i vanredni izbori.
XS
SM
MD
LG