Dostupni linkovi

U Litvaniju stiglo 150 američkih vojnika


Stotinu i pedeset američkih vojnika iz 173. brigade američke zračne vojske stiglo je u subotu ujutro u zračnu bazu u Siauliai na sjeveru Litvanije, javlja agencija AFP.

"Američki vojnici će biti stacionirani barem do kraja godine", saopćilo je litvansko ministarstvo odbrane, nakon odluke Washingtona da pojača svoje prisustvo u kontekstu napetosti s Rusijom u vezi s Ukrajinom.

Litvanska predsjednica Dalia Gryboskait pozdravila je dolazak američkih snaga kao "mjere zastrašivanja" u regiji gdje se povećala zabrinutost u pogledu sigurnosti nakon pogoršanja krize u Ukrajini.

"U ovoj situaciji mi vidimo ko su naši pravi prijatelji koji su došli da nam pomognu", rekla je Gryboskait novinarima, nakon dolaska američkih vojnika.

Washington je u utorak najavio vježbe u Poljskoj i baltičkim zemljama, 600 vojnika, gest upućen NATO-ovim saveznicama, zabrinutim za akcije Moskve u Ukrajini. Jedinica od 130 vojnika već je stigla u srijedu u Poljsku, a druga se iskrcala u petak u Litvaniju.

Približan broj američkih vojnika se očekuje u ponedjeljak u Estoniji. Najavljujući u utorak u Washingtonu slanje trupa u pogranične zemlje s Ukrajinom i Rusijom, kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona, precizirao je da se radi o "bilateralnim" operacijama Sjedinjenih Američkih Država, a ne NATO-ovoj vježbi.
XS
SM
MD
LG