Dostupni linkovi

Premijer vjeruje u izbore i pored teškoća u Tunisu


Premijer Tunisa Mehdi Džoma izjavio je da je odlučan u organizovanju parlamentarnih izbora ove godine, priznajući da bi oni mogli da budu odloženi za kasnije jer još nije usvojen zakon o izborima.

"Vjerujemo u organizovanje izbora i želimo da stvorimo pogodnu atmosferu za održavanje izbora do kraja godine", rekao je Džoma u intervjuu agenciji Frans pres.

Džoma, koji je na čelu vlade od početka godine, isključio je mogućnost da se kandiduje za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Tunis je početkom marta ukinuo vanredno stanje koje je u toj zemlji bilo na snazi od izbijanja masovne pobune prije tri godine.

Vanredno stanje u Tunisu uveo je u januaru 2011. godine bivši dugogodišnji šef države Zin Abidin Ben Ali, koji je svrgnut masovnim protestima.

Tunis se poslije obaranja režima Ben Alija suočio s prijetnjom ekstremista bliskih Al Kaidi. U Tunisu je nakon diktature na vlast došla umjerena islamistička partija, koja je ušla u koaliciju sa dvije sekularne partije.

Međutim, vladajuća koalicija suočava se sa stalnim potresima izazvanim socijalnim nemirima, visokom stopom nezaposlenosti, usponom ekstremnih islamističkih pokreta i ubistvom ljevičarskih političara.
XS
SM
MD
LG