Dostupni linkovi

Rusija: zaštititi novinare na terenu



Predstavnici ruskih medija zatražili su danas od međunarodnih organizacija, uključujući UN, UNESCO i OEBS, da zaštite prava i dostojanstvo novinara koji izvještavaju o ukrajinskoj krizi, od nelegalnih postupaka vlasti u Kijevu.

Uznemireni zbog sve intenzivnijih napada i zastrašivanja novinara u Ukrajini, hapšenja i deportacija, šefovi svih većih ruskih televizijskih stanica, pozvali su organizacije za zaštitu ljudskih prava da "stanu u odbranu profesionalnih prava medijskih radnika u Ukrajini".

"U Donjecku, Luganjsku, Harkovu, Dnjepropetrovsku i drugim ukrajinskim regionima svakodnevno se krše građanske slobode. Novinarima se prijeti ugrožavanjem života, ukoliko nastave sa izvještavanjem iz Ukrajine", navodi se u pismu, koje su potpisali šefovi televizijskih stanica u Rusiji, uključujući i "Rusija danas".

U pismu je naglašeno da nove ukrajinske vlasti neprestano vrše nelegalne postupke, zabranjujući novinarima da obavljaju svoju profesionalnu dužnosti i narušavajući njihovo ljudsko dostojanstvo.
XS
SM
MD
LG