Dostupni linkovi

Obama optužio Rusiju da ne poštuje sporazum iz Ženeve


Predsednik SAD Barak Obama optužio je danas Rusiju da ne poštuje dogovor postignut u Ženevi, čiji je cilj smirivanje tenzija na istoku Ukrajine i zapretio da će Moskvi biti uvedene nove sankcije.

"Do sada nismo videli da se poštuje dogovor postignut u Ženevi", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Tokiju, gde je juče stigao u dvodnevnu posetu.

On je kazao da se na ulicama ukrajinskih gradova i dalje mogu videti naoružani ljudi koji zazimaju zgrade i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, da oni destabilizjuu region, a da Rusija ne čini ništa kako bi obeshrabrila takve akcije.

Američki predsednik je dodao da će ako nastavi tako, Rusiji biti uvedene nove sankcije i podsetio da su ranije preduzete mere već naudile ekonomiji Rusije.

"S druge strane, ukrajinska vlada donela je konkretne odluke, donela zakon o amnestiji i ponudila širok spektar reformi, u skladu sa ustavom i sa dogovorom postignutim u Ženevi", rekao je Obama.

On je ponovio da je neprihvatljivo vojno rešenje problema u Ukrajini.

To je prvi komentar američkog predsednika povodom situacije u Ukrajini posle dogovora postignutog 17. aprila u Ženevi koji između ostalog podrazumeva razoružavanje nelegalno naoružanih grupa i vraćanje zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

Tenzije između SAD i Rusije ponovo su porasle juče i dve zemlje međusobno se optužuju da rukovode akcijama svojih pristalica u Ukrajini i raspoređuju trupe u blizini ukrajinske granice.
XS
SM
MD
LG