Dostupni linkovi

Parlamentarna rasprava o ustavnoj reformi u FBiH bez zaključaka


Današnja cjelodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posvećena raspravi o ustavnoj reformi u FBiH, okončana je bez zaključaka.

Nije bilo većinske podrške za prijedlog da parlamentarna Ustavna komisija bude zadužena da intenzivira pripremu nacrta ustavnih promjena na osnovu današnje obimne rasprave i materijala više institucija i pojedinaca, dostavljenih ranije toj komisiji. Nije odobreno ni da zaključak sjednice bude donesen naknadno, u utorak, a da ga do tada pripremi Ustavna komisija.

Politički subjekti u Parlamentu deklarativno su se danas izjasnili da su ustavne promjene u FBiH neophode jer je sadašnje ustrojstvo izrodilo glomazan, skup i neefikasan aparat a institucije postale neučinkovite i razvoj veoma spor.

Ovakav polazni stav je bio jedinstven mada su se prijedlozi za ustavnu rekonstrukciju razlikovali u detaljima.

Predsjedavajući Ustavne komisije Mahmut Alagić, kao i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović, kazali su novinarima da će Komisija nastaviti aktivnosti u vezi s reformama Ustava uprkos tome što je današnja sjednica završena bez zaključka.
XS
SM
MD
LG