Dostupni linkovi

Keri telefonom "zapretio" Lavrovu


Džon Keri poručio Sergeju Lavrovu da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije Rusiji ukoliko se ne smire tenzije u istočnoj Ukrajini.

Kako prenosi AP, amerikčki državni sekretar i šef ruske diploatije razgovarali su trelefonom, a u tom razgovoru Keri je Lavrovu rekao i da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini.

Keri je rekao, kako se prenosi, da dokazi ukazuju na to da separatisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinskih institucije, zarobljavaju novinare i druge civile.

Stejt department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažuje na rešavanju krize u saradnji sa ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamenu za amnestiju.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se proruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani.

Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, Amerika i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize, a Rusija traži da iz institucija izađu i ukrajinski zvaničnici u Kijevu koji su na vlast došli posle svrgavanja Ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.
XS
SM
MD
LG