Dostupni linkovi

Spor između TV i internet emitera pred Vrhovnim sudom SADVrhovni sud SAD razmatra spor između nekoliko televizijskih kompanija i jedne nove internet kompanije, što bi moglo doneti velike promene u oblasti televizijske industrije.

Internet kompanija Aereo (Aereo Inc.) i sudije Vrhovnog suda najpre će saslušati argumente protiv Aereovog servisa koji pretplatnicima u 11 američkih gradova omogućava pristup televizijskom programu putem interneta na njihovim kompjuterima, smartfonima i drugim sličnim uređajima.

Televizijske kompanije tvrde da Aereo krade njihov program tako što preuzima besplatan televizijski signal iz etra i potom ga pretplatnicima šalje putem interneta, pri čemu televizijskim kompanijama ne plaća taksu za redistribuciju programa.

Ukupna vrednost tih taksi, koje su od sve većeg značaja za televizijske kompanije, za 2013. godinu je, prema procenama, iznosila 3,3 milijarde dolara.

Ovaj slučaj, koji se zasniva na internet inovacijama, najnoviji je za sudije Vrhovnog suda SAD koji se, kako ponekada izgleda, bore da održe korak s tehnološkim napretkom i promenama, navodi agencija Asošiejted Pres (AP).

Televizijske kompanije, među kojima su Ej-Bi-Si (ABC), Si-Bi-Es (CBS), Foks (Fox), En-Bi-Si (NBC) i Pi-Bi-Es (PBS), tužile su Aereo za ugrožavanje autorskih prava, tvrdeći da bi Aereo trebao da plati za redistribuciju njihovog programa isto kao što to plaćaju kablovski i satelitski sistemi prenosa.

Osnivač i direktor kompanije Aereo Čet Kanođija nedavno je za AP rekao da televizijski emiteri ne mogu stajati na putu inovacijama i dodao da se "internet događa svima, voleli oni to ili ne".

U ovom slučaju, federalni Apelacioni sud u Njujorku već je presudio da Aereo svojim servisom nije prekršio autorska prava televizijskih emitera, ali su u nekim sličnim slučajevima sudije u Los Anđelesu i Vašingtonu presudile suprotno.
XS
SM
MD
LG