Dostupni linkovi

Komemoracija povodom smrti Markesa u Kolumbiji


U Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, danas će biti održana komemoracija povodom smrti poznatog kolumbijskog književnika Gabrijela Garsije Markesa, koji je preminuo 17. aprila u 87. godini u Meksiko Sitiju.

Vlasti Kolumbije, rodne zemlje ovog književnika, organizovale su komemoraciju u čast "najvećeg Kolumbijca svih vremena".

Komemoracija, kojoj će pristustvovati i kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos, biće održana danas u katedrali u Bogoti, gdje će nacionalni simfonijski orkestar izvoditi omiljene Markesove muzičke komade, među kojima i Mocartov "Rekvijem".

Kolumbijska vlada oranizovala je za sutra, 23.aprila, povodom Svjetskog dana knjige, čitanje Markesovog romana "Pukovniku nema ko da piše" u više od 1.000 državnih biblioteka, parkova i škola.

Još nije poznato da li će porodica odlučiti da urna počiva u Kolumbiji ili će dio pepela biti u Meksiku, a dio u njegovom rodnom gradu Arakataki, u Kolumbiji.

U Meskiko Sitiju, gradu u koji je Markes stigao 1961. godine sa 20 posljednjih dolara i gdje je proveo najveći dio života, juče je održana komemoracija.

Gabrijel Hose Garsija Markes rođen je u malom mjestu Arakataka 6. marta 1927. godine, kao najstariji od jedanaestoro djece. Uglavnom je živio u Meksiku i Evropi. Markes je autor brojnih književnih djela i jedan od najuticajnijih i najcjenjenijih pisaca svoje generacije. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine. Svoju poslednju knjigu, "Sjećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine. /kraj/bn
XS
SM
MD
LG